Verse Asperges

 

Verse Asperges

Verse asperges – hoe weet je of een asperge echt vers is? Bekijk de asperges eerst goed, zijn ze mooi wit van kleur, hebben ze geen bruine plekjes en zijn ze niet ingedroogd? De kans is groot dat u mooie verse asperges in handen hebt. Om er echt zeker van te zijn, dat de asperges vers zijn, bestaat er één heel eenvoudige tip.

Verse asperges

Verse asperges

Versheid asperges controleren

  • Wrijf twee asperges tegen elkaar zijn. Als ze een beetje een piepend geluid maken, en ze zien er mooi fris uit zoals hierboven beschreven, dan zijn ze heerlijk vers.
  • Nog een paar extra weetjes om de asperges te beoordelen: De topjes moeten stevig zijn, de onderkantjes niet droog of zelfs houterig en als u erop drukt, moeten ze iets meegeven.

Verse asperges bewaren

  • Het allerlekkerste is het om verse asperges zo snel mogelijk te bereiden. Heerlijk de witte asperges koken, roerbakken of een ander asperge recept ermee maken. Maar het is zeker ook mogelijk om de asperges te bewaren. Doe dit zo goed mogelijk, dus:
  • Wikkel de asperges in een vochtige (thee)doek en leg ze in de koelkast, tot bijvoorbeeld de dag erna kan prima
  • Vers gestoken asperges (direct gekocht van de kweker) kunnen op deze manier wel maximaal twee weken worden bewaard
  • Eventueel is het ook mogelijk om de verse asperges in te vriezen, om deze te eten in een periode als ze helemaal niet meer verkrijgbaar zijn. In dat geval, schil ze, leg ze in een bakje en vries ze in. Op deze manier kunnen de asperges direct vanuit de vriezer worden gekookt, zonder eerst te hoeven ontdooien.

Tips voor verse asperges

  • Het allerlekkerste is het om de asperges zo vers mogelijk te eten. De smaak is dan veel fijner.
  • Deze bovenstaande weetjes zijn vooral van toepassing op het Hollandse witte goud, de witte asperges. Toch gaan veel van deze tips ook op voor groene asperges. Ook deze moeten er fris en mooi groen uitzien, niet houterig, niet uitgedroogd enzovoorts. Groene asperges hoeven over het algemeen niet te worden geschild en zijn iets sneller gaar.
 Posted by at 1:24 am