mei 182015
 

Asperges geschiedenis

Asperges geschiedenis: Asperges zijn zo ongeveer de oudste groenten die er bestaan in de wereld. In het stenen tijdperk werden er al wilde asperges gegeten en in het oude Egypte werd deze groente al verbouwd.

asperges geschiedenis

Asperges geschiedenis

Asperge

Het woord asperge stamt uit het Grieks, en gaf aan dat het een zachte groenteschuit was. De Grieken beschouwden deze groente direct al als een ware lekkernij van de voorjaars periode. Ook in de Romeinse tijd was de asperge al een bekende groente. Rondom Ravenna was het vooral de kunst om dikke asperges te telen, zoals staat geschreven in de ‘Naturalis Histoia’ van Plinius. Apicius beschreef ongeveer in deze zelfde tijd het recept, hoe de asperges te bereiden. “Was de asperges, droog ze af, leg ze hierna in heet water en kook ze”, als vrije vertaling. Dit is precies het recept hoe we nog steeds asperges koken. Het enige dat er wellicht aan ontbreekt, is dat wij het vooral erg lekker vinden in onze huidige tijd, om zeker de witte asperges te schillen. Het recept voor groene asperges klopt nog altijd.

Asperges geschiedenis

In onze streek, Noord-Europa, is de asperge nooit erg populair geweest, tot de 16de eeuw. In die tijd begon het te lukken om winterharde asperges te kweken. Vanaf dat punt in de geschiedenis werd deze groente steeds populairder en begonnen zich langzaam aan speciale streken zich te ontwikkelen, waarbij voor ons geldt, dat dit zeker Venlo, Bergen op Zoom en Mechelen zijn.

Asperges geschiedenis en heden

De asperges geschiedenis is niet veel veranderd ten opzichte van vroegere tijden. Asperges zijn nog altijd een lekkernij en een lekkere en luxe groente om te eten. Zeker de Hollandse asperge van eigen bodem is lang niet het hele jaar verkrijgbaar. Het is nog altijd een voorjaarsgroente. Wat wel is veranderd, is dat we vrijwel het hele jaar door nu asperges kunnen eten door import, vooral uit Peru. Maar toch… de echte verse asperges uitzoeken zijn en blijven de lekkerste.

 Posted by at 3:01 am

Sorry, the comment form is closed at this time.